Emekli maaşlarında zam oranı belli oldu

Seyyanen zamdan mahrum bırakılan 16 milyon emekliye de ek zam geldi. Plan ve Bütçe Komisyonunda emeklilerin zammının yüzde 25’e yükseltilmesi için önerge verildi. Kabul edilen önerge sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklama geldi.

Emekli maaşlarında zam oranı belli oldu

Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre memurlardan sonra 16 milyon emekliye de refah payı zammı geldi. Memur, işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin yüzde 17.55 ve yüzde 19.77 olan normal enflasyon zamlarının verilecek ek refah payıyla yüzde 25'e çıkarılacak.

Ek zam için halen torba yasa teklifinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda önerge verildi. AKP'li milletvekillerinin verdiği önerge komisyonda kabul edildi. Kabul edilen önergeye göre, EYT'liler dahil tüm memur, işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin temmuz dönemindeki 6 aylık zammı yüzde 25'e çıkarıldı. Zamdan 7 bin 500 lira olarak uygulanan en düşük aylık tutar yararlandırılmadı.

Memurlara yüzde 17.55 oranındaki normal zammın yanı sıra 8 bin 77 lira da seyyanen refah payı ödenmiş, hiçbir emekliye bu tutar yansıtılmamıştı.

İktidar, TÜİK'in açıkladığı tüketici enflasyonu doğrultusunda memur emeklilerinin zammını yüzde 17.55, diğer işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin zam oranını da yüzde 19.77 olarak açıklamıştı.

Kabul edilen yeni önergeyle emeklilerin tamamının zam oranı yüzde 25'te eşitlendi. Yeni zamla en düşük memur emeklisinin 7 bin 901 lira olan emekli aylığı yüzde 25 zamla 9 bin 876 liraya çıkarıldı.

7.500'E ZAM YOK

Önergelere göre yüzde 25'lik zam, daha önce 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya yükseltilen en düşük emekli aylığına uygulanmayacak. Emekli zamları sadece kök aylıklara yapılacak. Buna göre örneğin kök aylığı 6 bin lira olup Hazine desteğiyle 7.500 lira aylık alan emeklinin 6 bin liralık kök aylığına yüzde 25 zam yapılacak.

Bu emeklinin kök aylığı 7.500 liraya yükselecek. Ancak bu emekli zaten 7.500 lira aylık aldığı için ilave zam alamayacak. Hazine bu emekliye destek ödemesi yapmamış olacak. Buna karşılık örneğin kök aylığı 6 bin 500 lira olan ve Hazine desteğiyle 7 bin 500 lira aylık alan emeklinin 6 bin 500 liralık aylığı yüzde 25 artacağı için bu emeklinin yeni zamlı aylığı 8 bin 125 liraya çıkacak.

Halen 7 bin 500 lira emekli aylığı alıp kök aylığı 6 bin liranın altında olan bütün emekliler zamsız kalacak, 7 bin 500 lira aylığı almaya devam edecek.

KİRAYA YÜZDE 25 SINIR

Kira zamlarının yüzde 25’le sınırlandırılması da yasa teklifine eklenen yeni bir önergeyle kabul edildi. Kabul edilen önergeye göre kira zamları yüzde 25’i aşamayacak.

ERDOĞAN’DAN AÇIKLAMA

Emeklilere yapılan ek zamla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ilk açıklama geldi. Erdoğan, “Dünkü talimatlarımız çerçevesinde emeklilerimizin maaş iyileştirmeleriyle ilgili düzenlemeyi Meclis'imize sunduğumuzun müjdesini paylaşmak istiyorum. Söz konusu düzenlemenin hayırlı olmasını diliyor, bundan sonra da milletimize verdiğimiz sözleri yerine getireceğimizi ifade ediyorum” dedi.

COVİD'LE HAPİSTEN ÇIKANA AF

Bir diğer önergeyle Covid nedeniyle hapisten izinli sayılarak cezaevinden çıkarılanlara yeni af geldi.

Kabul edilen önergeye göre Covid-19 salgını nedeniyle 31 Temmuz 2023 tarihi itibariyle izinde bulunan hükümlülerin 5 yıl daha erken denetimli serbestliğe ayrılmasına imkan tanınıyor. Kalan hapis cezalarının denetimli serbestlik tedbiri altında infaz etmeleri sağlanacak.

BAKANDAN AÇIKLAMA GELDİ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bugün kabul edilen kanun teklifine göre;

"31/7/2023 tarihi itibarıyla Covid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecektir.

31/7/2023 tarihi itibarıyla kapalı ceza infaz kurumunda bulunan ve cezasının belirli bir süresini bu kurumlarda geçiren hükümlüler ise iyi halli olmak şartıyla 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumuna ayrılabilecektir.

Ayrıca, bu hükümlüler cezalarının süresine göre en az 3 ay açık ceza infaz kurumunda kalmak şartıyla 3 yıl daha erken denetimli serbestliğe ayrılabilecektir."