Fuat Oktay: "284 can kaybı, 2323 yaralı ve 1710 yıkılan bina var"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye'yi sarsan depreme ilişkin açıklama yaptı.

Fuat Oktay: "284 can kaybı, 2323 yaralı ve 1710 yıkılan bina var"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile birlikte AFAD'da basın toplantısı düzenledi.

Oktay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk andan itibaren olayı takip ettiğini ve yönettiğini söyledi.

 Oktay, deprem bölgesinde aynı zamanda ağır hava şartlarıyla da mücadele edildiğini bildirerek, "Bu hava şartları çerçevesinde de olabildiğince hızlı, bölgeye intikale başlandı. Bakanlarımızın çoğu yine sahada. Ekiplerimiz sahada" dedi.

Oktay, can kayıpları ve yarılarla ilgili bilgi vererek, "Kahramanmaraş'ta 70 vatandaşımızı kaybetmiş bulunuyoruz an itibarıyla, 200 yaralımız var ve yıkılan bina sayısı da 300. Hatay’da 4 vefatımız, 7 yaralımız ve 200 yıkılan bina var. Osmaniye’de 20 kaybımız var, 200 yaralımız ve 83 yıkılan binamız var. Adıyaman’da 13 kaybımız, 22 yaralımız var ve 100 yıkılan binamız var. Diyarbakır’da 14 kaybımız, 226 yaralımız ve 20 yıkılan binamız var. Urfa’da 18 kaybımız, 200 yaralımız ve 60 yıkılan binamız var. Gaziantep’te 80 kaybımız, 600 yaralımız ve 581 yıkılan binamız var. Kilis’te 8 kaybımız, 200 yaralımız ve 50 yıkılan binamız mevcut. Adana’da 10 kaybımız, 118 yaralımız ve 16 yıkılan binamız var. Malatya’da da 47 kaybımız, 550 yaralımız ve de 300 yıkılan binamız var. An itibarıyla toplamda 284 vefatımız, can kaybımız; 2 bin 323 yaralımız ve bin 710 yıkılan binamız var" diye konuştu.

 

'İSKENDERUN'DA HASTANEDE YIKIM SÖZ KONUSU'

Oktay, İskenderun'da bir hastanede yıkım söz konusu olduğunu belirterek, "Burası eski bir binaydı, burada çalışan ve hastalarımızla ilgili çalışmalar şu anda devam ediyor. Adıyaman’da yine Gölbaşı hastanemizde de ağır hasarımız var. Orada hastalar tamamen taburcu edilmiş durumda. Orada herhangi bir sıkıntımız olmayacak inşallah. Bize gelen bilgiler itibarıyla okullarımız, yurtlarımız, pansiyonlarımız, hamdolsun sapasağlam yerinde. Dolayısıyla hem okullarımız hem pansiyonlarımız hem de kapalı spor salonlarımız barınma için de kullanılacaktır ve kullanılmaktadır. Hatay'da havalimanında bir sorun var. Orası uçuşa kapalı durumda şu anda. Maraş ve Antep’i sivil uçuşlara kapatmış durumdayız. Diğer anlamda yardımlarla ilgili, deprem faaliyetleriyle ilgili uçuşlar yine devam etmekte" dedi.

'HASARLI BİNALARA GİRMEYİN'

Oktay, an itibarıyla 78 artçı deprem söz konusu olduğunu kaydederek, "Bunların en büyüğü 6,6. 6’dan büyük 3 artçı deprem ve 5’den büyük 8 artçı deprem var. Buradan ben 10 ilimizdeki vatandaşlarımıza ısrarla şunu hatırlatmak istiyorum; artçı depremler asıl büyük depremlerden sonra tehlikeli olanlardır. Çünkü binalar hasar görmüş ve henüz yıkılmamışsa daha küçük ölçekli bir artçı depremin binayı yıkma riski çok çok yüksektir. Binalar tek tek kontrol edilecektir. Orada şüpheleniyorsanız şayet sakın ola ki bu binalara girmeyin. Kontrol ettirmeden bu binalara girmeyin. Onun için de illerde valilikler, ilçelerde kaymakamlıklar, köylerde muhtarlıklar aracılığıyla da bu koordinasyonu sağlayabilirsiniz" diye konuştu.

'MOBİL BAZ İSTASYONU GÖNDERİLMİŞTİR'


Oktay, yoğunluk olmaması için sadece iletişim boyutunda telefonların kullanılmasında fayda olduğunu belirterek, "Uzun görüşmelerin olmaması veya internet bazlı görüşmelerin olması baz istasyonlarını daha rahatlatacaktır. An itibarıyla yine ciddi bir sorun yaşamıyoruz haberleşmede. Deprem bölgelerine şu ana kadar 102 adet mobil baz istasyonu fiilen bölgeye gönderilmiştir ve hepsi hızlı bir şekilde devreye alınmaya başlanmıştır. Ve 2 adet acil iletişim aracı ve 504 adet jeneratör ile 175 personel haberleşmeyle alakalı bölgeye sevk edilmiştir. Haberleşme hizmetlerinde acil ihtiyacı olabilecek vatandaşlarımız için de fatura, borç ve benzeri nedenlerle hatları kapanmış olanların da tüm ilgili operatörlerle görüşülmüş ve bölgedeki bu vatandaşlarımızın hatları açılmıştır, iletişimde bir sıkıntı yaşanmasın diye" dedi.

Oktay, bölgede okulların tatil edilmesi hususu olduğunu belirterek, "Milli eğitim bakanımızla da cumhurbaşkanımızla da hemen görüştük. 10 ilimizle alakalı hasarın etkinlik düzeyine göre de okullarımızın tatil süresini belirliyor olacağız. Onu da bugün ya da yarın en geç açıklamış oluruz. Bir hafta tüm okullarımız bu 10 ilimizde tatil; ama sonrasıyla alakalı bunu değerlendireceğiz" ifadelerini kullandı.


DHA (Demirören Haber Ajansı)