Dünyadan Türkiye'ye destek mesajları

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04:17'de meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem tüm Türkiye'yi yasa boğdu.

Dünyadan Türkiye'ye destek mesajları

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Türkiye’de bu sabah erken saatlerde 10 ilde etkili olan depremle ilgili açıklama yaparak ABD’nin her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

Açıklamada “ABD, bugün Türkiye ve Suriye'de meydana gelen yıkıcı deprem haberlerinden derin endişe duyuyor. Gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazırız. Başkan Biden, en çok etkilenenlere yardım etmek adına ABD'nin müdahale seçeneklerini değerlendirmeleri için USAID ve diğer federal hükümet ortaklarına talimat verdi. Türkiye Hükümeti ile koordineli olarak durumu yakından izlemeye devam edeceğiz” denildi.

USAID, ABD'nin uluslararası kalkınma ajansıdır ve sivil dış yardım ile kalkınma yardımını yönetmekle sorumlu bağımsız bir kuruluşdur. 

ZELENSKİ: "TÜRK HALKININ YANINDAYIZ"

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Türkiye’de bu sabah erken saatlerde 10 ilde etkili olan depremde hayatını kaybedenlere başsağlığı, yaralılara acil şifa diledi.

Zelenski açıklamasında “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Türk halkına ve Türkiye’deki depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerimi iletiyor tüm yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu zor zamanda Türk halkının yanındayız. Afetin sonuçlarının üstesinden gelmek için gerekli yardımı sağlamaya hazırız” dedi.

AVRUPA KRİZ YÖNETİMİ KOMİSERİ: "HOLLANDA VE ROMANYA’DAN EKİPLER YOLA ÇIKTI"

Avrupa Kriz Yönetimi Komiseri Janez Lenarcic, meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Avrupa Birliği (AB) Sivil Koruma Mekanizması’nın aktif hale getirildiğini belirterek, “Hollanda ve Romanya’dan ekipler şimdiden yola çıktı” dedi.

Avrupa sivil koruma ve insani yardımdan sorumlu Avrupa Kriz Yönetimi Komiseri Lenarcic sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Türkiye’de meydana gelen depremin ardından AB Sivil Koruma Mekanizması’nın aktif hale getirildiğini belirterek, “Bu sabah Türkiye'de meydana gelen depremin ardından AB Sivil Koruma Mekanizmasını devreye soktuk. AB'nin Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi, Avrupa'dan kurtarma ekiplerinin konuşlandırılmasını koordine ediyor. Hollanda ve Romanya’dan ekipler şimdiden yola çıktı” dedi.

İSVEÇ: "AB YARDIMLARINI YÖNLENDİRMEK İÇİN KOORDİNE EDİYORUZ"

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Türkiye’de bu sabah erken saatlerde 10 ilde etkili olan depremle ilgili açıklama yaparak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na ulaşacağını ve Avrupa Birliği ortak yardımlarını yönlendireceğini belirtti.

İsveçli Bakan Billström açıklamasında “Türkiye ve Suriye'de yüksek can kaybıyla sonuçlanan depremin korkunç sonuçlarından derin üzüntü duyuyorum. İsveç, Avrupa Birliği Konseyi’nin dönem başkanı olduğundan dolayı, bu felakette ülkelere yardım etmek adına AB çabalarının koordinasyonu için Mevlüt Çavuşoğlu ve Suriye'ye ulaşacağız” dedi.

STOLTENBERG: "TÜRKİYE İLE TAM DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Çavuşoğlu ile temas halinde olduğunu belirterek, “Bu korkunç depremin ardından müttefik Türkiye ile tam dayanışma içindeyiz” dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada NATO müttefiklerinin yardımları harekete geçirdiğini belirterek, “Bu korkunç depremin ardından müttefik Türkiye ile tam dayanışma içindeyiz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temas halindeyim, ve NATO müttefikleri şimdi yardımları harekete geçiriyor” dedi.

HOLLANDA, TÜRKİYE’YE ARAMA KURTARMA EKİBİ GÖNDERİYOR

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye ve Suriye'deki yıkıcı deprem haberleriyle şoke olduk. Düşüncelerimiz kurbanlar, aileleri ve yaralı çok sayıda Türk ve Suriyeli ile birlikte. Hollanda, Türkiye'ye Kentsel Arama ve Kurtarma ekibi gönderecek. Bu ekip, polis ve askeri personel, ilk yardım ekipleri ve itfaiyecilerden oluşmaktadır” dedi.

BORRELL: "DÜŞÜNCELERİMİZ TÜRKİYE VE SURİYE İLE"

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de yaptığı açıklamada, “Yıkıcı deprem bu sabah Türkiye ve Suriye’de yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine ve çok daha fazlasının yaralanmasına neden oldu. Düşüncelerimiz Türkiye ve Suriye halklarıyla birliktedir. AB yardıma hazır” ifadelerini kullandı.

FİNLANDİYA'DAN TAZİYE MEKTUBU

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mektubu gönderdi.

Finlandiya Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı Niinisto, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, meydana gelen trajik depremde hayatını kaybedenler ve yaşanan yıkım için en derin taziyelerini sunduğu bir mektup gönderdi” denildi.

FRANSA VE İNGİLTERE YARDIM İÇİN HAZIR

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kahramanmaraş merkezli depremle ilgili açıklama yaparak Fransa’nın acil yardıma hazır olduğunu duyurdu. İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ise İngiltere’nin yardım sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

Macron mesajında “Eşi benzeri görülmemiş bir depremin ardından Türkiye ve Suriye'den korkunç görüntüler geliyor. Fransa olay yerindeki halka acil yardım sağlamaya hazır. Düşüncelerimiz yaslı ailelerle birlikte” dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Cleverly açıklamasında “Türkiye ve Suriye depreminde trajik can kaybı meydana geldi. Ölenlerin ailelerine başsağlığı diliyoruz ve düşüncelerimiz hayatta kalanlarla birlikte. İngiltere yardım sağlamaya hazır” ifadelerini kullandı.  

PAŞİNYAN'DAN AÇIKLAMA

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan depremle ilgili yaptığı açıklamada, taziyelerini ileterek, “Ermenistan yardım sağlamaya hazır” dedi.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye ve Suriye'de çok sayıda can kaybına neden olan yıkıcı deprem haberinin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kurbanların ailelerine başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Ermenistan yardım sağlamaya hazır” ifadelerini kullandı.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, deprem dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla görüşen Yunanistan Cumhurbaşkanı Sakelaropulu ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa dileğinde bulundu.

Öte yandan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa dileğinde bulundu.

 

DHA (Demirören Haber Ajansı)